Vaja reševanja padalca

V nedeljo, 9. julija, je bila na sporedu nova mesečna vaja, na kateri smo sodelovali z gasilci PGD Polhov Gradec.

Ob 9:20 smo izvozili na prizorišče, kjer naj bi posredovali z GVC 15/25 in s takrat prisotnimi petimi gasilci. Z malo zamika smo izvozili tudi z GV1 in tremi gasilci. Po radijski zvezi smo javili izvoz, za informacijo pa smo dobili natančnejša navodila; in sicer, da gre za nesrečo padalca pri pristajanju ter manjši požar objekta.

Ko smo prispeli na kraj vaje, nas je tamkajšnji vodja intervencije razdelil po skupinah. Prva skupina je odšla proti gorečem pomožnem objektu, kjer so naredili notranji napad z dvema izolirnima dihalnima aparatoma. Pri pregledu notranjega napada, so našli osebo ter ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalnih vozil. Med oskrbovanjem osebe se je naredilo več zunanjih napadov, da bi preprečili vse možnosti razširitve požara v gozd. Za izvedbo napadov smo vodo črpali iz cisterne Polhovega Gradca, ki pa jo je polnil naš GVC 16/25.

Hkrati se je druga skupina trudila z vrvno tehniko spraviti k tlom padalca, ki je med pristankom pristal v krošnji enega izmed dreves. Ta del reševanja je bil malo bolj zahteven, saj gre za reševanje iz višine. Pri reševanju smo uporabili vrv, varnostno vrvno zavoro in vponke.

Za oporo smo imeli drevo, gasilec, ki je pristopil do ponesrečenca, pa je bil zavarovan z delavnim pasom za delo ma višini. Po 30 minutah reševanja smo ga počasi spustili k tlom, do njega so pristopili bolničarji in mu nudili pomoč.
S tem, ko smo nesrečnega padalca položili na nosila, je bila še ena mesečna vaja uspešno zaključena.

Bilo je krasno, in mislim da smo Dvorci na današnji vaji zopet pokazali, da še obvladamo:)

Comments are closed.