Vetrolom povzročil ogromno škode

Slovenijo je v ponedeljek, 11. december, v večernih urah zajelo silovito neurje, ki sta ga spremljala močan veter in dež. Tudi na Polhograjskem je močan veter povzročil ogromno škode. Naše društvo je bilo aktivirano v torek, 12. decembra, ob 2:50, ko se je na glavni cesti med Belico in Logom na ovinku pri skalah podrla smreka. V nadaljevanju dneva na srečo na našem požarnem območju ni bilo potrebno posredovati, zato smo v jutranjih urah odšli na pomoč gasilcem Polhovega Gradca. V Polhovem Gradcu in okoliških krajih je namreč močen veter odkril strehe mnogim stanovanjskim in gospodarskim objektom. Tako smo najprej popravili odkrite strešnike na cerkvi v Polhovem Gradcu, nato še na bližnjem župnišču in gospodarskem objektu. Počitka za našo ekipo ni bilo, saj smo bili napoteni na sanacijo treh odkritih streh stanovanjskih objektov v centru Polhovega Gradca. Ker so številne domačije še vedno brez elektrike in bodo verjetno še nekaj dni, smo eni družini na Briše dostavili agregat. Odpravili smo se tudi na Polhograjsko goro, kjer je veter praktično v celoti odnesel streho tamkajšnje cerkve.

Celodnevno delo smo zaključili na Selu, kjer praktično ni bilo objekta, ki ne bi utrpel posledice vetroloma. Domačinom smo pomagali pri sanaciji odkritih streh, pri enem kozolcu pa je streho dobesedno odneslo na bližnjo brežino. Tu smo s PVC folijo začasno zaščitili opremo, ki je bila pod kozolcem, da smo preprečili nadaljnjo škodo. Ker smo se tekom dneva že “specializirali” pri prekrivanju cerkva, smo opravili sanacijska krovksa dela tudi pri cerkvi na Selu.

V gasilski dom smo se vrnili po celodnevni intervenciji ob 19:00.

Sicer pa je v gozdu veliko podrtih dreves, tako da so gozdovi znova podobni zgodbi ob žledolomu izpred slabih štirih let.

Comments are closed.