Vaja ob pregledu društva

Leto je naokoli in znova nas je obiskala komisija Gasilske zveze Dolomiti ter si ogledala vajo ob pregledu društva. Izvedli smo jo v nedeljo, 8. oktobra, na gospodarski objekt pr’ Čadež v Babni Gori.

Predpostavka vaje je bila, da je požar izbruhnil v priročni delavnici zaradi kratkega stika na elektriki. Na kraj vaje smo najprej izvozili z GVC 16/25 ter sedmimi gasilci v nadaljevanju pa še z GVC 16/40 s tremi gasilci ter GV1 z devetimi gasilci; s svojimi vozili se je pripeljalo še sedem gasilcev.

Ob prihodu na kraj vaje je vodje vaje skupaj s pomočnikom opravil hitri ogled objekta ter ugotovil, da je skozi streho na podstrešje padel občan, ki je hotel z odkrivanjem strehe preprečiti širjenje požara. Od lastnika objekta je izvedel, da je pogrešana še ena oseba. Domačini so z napadom iz bližnjega hidranta preprečili, da bi se ogenj bolj razširil po podstrešju, ob našem prihodu smo jih umaknili na varno razdaljo.

Prva napadalna skupina je vstopila preko lestve na podstrešje, da takoj prepreči širjenje požara ter omogoči varen umik padlega občana. Ko so prispeli ostali gasilci, se je opremila še druga napadalna skupina, vstopila v garažo in pogasila požar ter na varno umaknila nevarne snovi. Istočasno so se postavili zunanji napadi za varovanje sosednjih objektov ter napajanje vozil iz hidranta in bližnje šterne. Občana na podstrešju je ekipa bolničarjev oskrbela in s pomočjo vrvne tehnike varno spustila na tla.

Ko je prva napadalna skupina končala delo na podstrešju, je začela s preiskovanjem kleti pod delavnico. V kleti je ostala ujeta oseba, ker zaradi dima ni našla izhoda.

Zunaj se je postavilo komandno mesto, mesto prve pomoči in mesto z rezervnimi jeklenkami za IDA.

Ko je na v Babno Goro prišel še GVC 16/40, se je uredilo napajanje GVC 16/25 ter varovanje sosednjega objekta. Zaradi morebitne potrebe po vodi se uredi še napajanje iz hidranta in s pomočjo MB iz bližnje šterne.

Ko se je priročna delavnica pregledala s strani notranjih napadalcev, se jo je preventivno zalilo s peno.

Zaradi gasilne vode, ki se je natekla v klet, se je postavila potopna črpalka in se jo je prečrpalo.

Po uspešno rešenih obeh poškodovanih in pogašenem požaru je bila vaja uspešno zaključena.

Comments are closed.